Dáni rozhodli v presilovkách, nad Kazachstanom vyhrali 4:1

16.05.2016 Celý región

Moskva 16. mája (TASR) - Dánski hokejisti vyhrali vo svojom záverečnom zápase A-skupiny MS v Moskve nad Kazachstanom 4:1. Na konte majú 11 bodov a dostali sa tak na posledné štvrté postupové miesto v tabuľke. Z neho ich môže zosadiť iba trojbodové víťazstvo Švajčiarska v utorňajšom zápase s Českom. V tom prípade by mali obe krajiny na konte zhodný počet bodov, no "Helvétov" by do štvrťfinále posunul lepší vzájomný zápas so Severanmi (3:2 pp).

Po triumfe Dánska prišli o šancu na postup definitívne šiesti Lotyši. Kazachstan bol už pred duelom istý zostupujúci, keďže má na konte iba dva body a ani v prípade triumfu by sa nedostal pred siedme Nórsko.


A-skupina (Moskva):

Dánsko - Kazachstan 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)
Góly: 9. M. Lauridsen (Eller, Hansen), 17. Hansen (Storm), 18. Nick. Jensen (Storm), 30. Ehlers (M. Lauridsen) - 24. Dawes (Bochenski, Lipin). Rozhodcovia: Gebei (Maď.), KUBUŠ (SR) - Lederer (ČR), ŠEFČÍK (SR), vylúčení: 1:6 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0, 7097 divákov.

Dánsko: Dahm - D. Nielsen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Nich. Jensen, Bödker, Lassen, Kristensen - Ehlers, Eller, Hansen - Nick. Jensen, Madsen, Storm - Poulsen, Green, Christensen - Bau, Starkov, Bjorkstrand

Kazachstan: Poluektov (21. Maľgin) - Triasunov, Semjonov, Lakiza, Lipin, Korabejnikov, Lobanov, Kairov - Bochenski, Boyd, Dawes - Šin, Ivanov, Rymarev - Krasnoslobodcev, Solarjov, Markelov - Grents, Panšin


Dáni išli od začiatku za víťazstvom a v prvej tretine nasúkali súperom tri góly. Rozhodujúce boli presilové hry - kým Kazachstan svoju šancu v úvode nevyužil, súper ho potrestal až pri štyroch z piatich vylúčeniach. Prvú presilovku premenil v 9. minúte M. Lauridsen tvrdou ranou od modrej. V 17. minúte pridal Hansen druhý gól strelou z ľavého kruhu, ktorá sa dokotúľala pomedzi Poluektove betóny do siete. Na 3:0 upravil o minútu neskôr Nicklas Jensen. Kazachom, ktorí nastúpil do druhej tretiny s brankárom Maľginom, sa podarilo znížiť v 24. minúte. Severania si nedali pozor na najproduktívnejšieho hráča súpera Dawesa, ktorý sa dostal za ich obranu, po samostatnom úniku zamiešal puk a poslal ho medzi Dahmove betóny.

No prišlo ďalšie zbytočné vylúčenie Kazachov a Dáni premenili aj štvrtú presilovku v zápase. Opäť ju zahrali veľmi jednoducho a účelne. Ehlers mal veľa priestoru, potiahol puk na ľavý kruh a strelou zápästím rozvlnil sieť - 4:1. Záverečná tretina priniesla ešte niekoľko zaujímavých šancí najmä na strane Dánov, no gól už nepadol.
 

Vyberte región